VODNIK ZA NAKUP TRADICIONALNEGA JAPONSKEGA NOŽA

Japonski kuhinjski noži so postali priljubljeni tako med profesionalnimi kot tudi amaterskimi kuharji po vsem svetu. Njihova izjemno ostra, tanka in lahka rezila naredijo pripravo hrane lažje in prijetnejše. Ampak, kako izbrati najboljši japonski kuhinjski nož? Kateri nož bo za vas najprimernejši, je odvisno od veliko različnih dejavnikov: vaše ravni spretnosti, sloga noža (tradicionalni - enojno rezilo ali dvojno rezilo), kaj boste rezali z nožem in koliko denarja ste pripravljeni odšteti za nož ter drugih preferenc. Izbirate lahko med različnimi vrstami japonskih nožev, ki so namenjeni pripravi določene vrste hrane (npr. ribe, zelenjava) ali pa se odločite za nakup japonskih nožev, ki so namenjeni pripravi več vrst hrane. V tem vodniku za nakup najdete glavne dejavnike, ki jih je dobro upoštevati pred nakupom japonskih kuhinjskih nožev.

Japonski noži se razlikujejo v jeklu in zato posledično tudi v ceni. Nekateri noži so izdelani iz jekla z visoko vsebnostjo ogljika (to je modro jeklo ali belo jeklo), so trši, zato lahko dalj časa ohranijo svoj oster rob. Za te nože je potrebno pravilno vzdrževanje in redno ostrenje. Iz tega razloga so jekleni noži z visoko vsebnostjo ogljika priporočljivi le za strokovnjake in imajo zaradi materiala praviloma tudi višjo ceno.

Japonski noži izdelani iz zlitine iz nerjavečega jekla, so bolj trpežni, enostavnejši za vzdrževanje in odporni na rjo. Slabost je, da ti noži manj časa držijo ostrino - kot noži iz jekla z visoko vsebnostjo ogljika in zato niso najprimernejši za profesionalno uporabo. Namenjeni so predvsem za vsakodnevni domači uporabi. Tako bo vaša kuhinja bogatejša za izredno kvaliteten nož, s katerim boste z veseljem pripravljali hrano.

Slog rezila

Japonski noži imajo bodisi dvojno rezilo (zahodni slog nožev, ki jih imamo vsi doma) ali enojno rezilo (tradicionalni japonski slog). Noži z enojnim rezilom (rezilo samo na eni strani) so na splošno namenjeni profesionalnim kuharjem, saj lahko z njim opravimo zelo natančne reze, ali pa imajo zelo specifične namene uporabe (npr. nož za suši). Občutek uporabe noža z enim rezilom je zelo drugačen, hkrati je zanj potrebno veliko prakse, da se ga navadite. Če niste profesionalni kuhar, vam priporočamo, da začnete z dvojnim rezilom, saj ga je lažje uporabljati.

Vrsta noža

Za vsak slog rezila (torej zahodni/Evrospki ali tradicionalni) obstajajo številni tipi noža. Mnogi od teh vrst nožev imajo namensko uporabo (samo zelenjava, ribe, klesanje, itd.), vendar obstajata dva japonska noža, ki sta namenjeni splošni uporabe — Gyuto (japonski kuharski nož) in Santoku. Oba noža imata rezila zahodnega sloga (dvojno rezilo), znana pa sta kot večnamenska noža, saj jih lahko uporabljate za zelenjavo, meso ali ribe.

Začetnikom, ki še niso uporabljali japonskega noža priporočamo, da pričnejo z nožem Gyuto ali Santoku, nato pa napredujejo z odkrivanjem japonskih kakovostnih nožev. Noži Gyuto imajo običajno daljša rezila (20 do 25cm) kot Santoku (15 do 18cm). Če na splošno delate v manjših prostorih, potem je dobro razmisliti o nožu Santoku.

Vrsta ročaja

Zadnja stvar, ki jo je treba upoštevati, je tip ročaja. Japonski noži so lahko opremljeni z ročajem, ki ga imajo evropski noži (zahodni slog) ali tradicionalnim japonskim ročajem. Zahodni ročaj je težji, z oblikovanim oprijemom, uporabnik se počuti bolj varno, hkrati so primernejši za rezane surovih sestavin. Tradicionalni japonski ročaji so cilindrični, lažji in vedno izdelani iz lesa. Tradicionalni ročaji v japonskem slogu se lahko tistim, ki jih še nikoli niso uporabljali, zdijo nerodni, vendar poskrbijo za občutljivejši dotik in nadzor, ko se enkrat navadite na občutek. Na koncu je izbira vrste ročaja odvisna od vaše osebne preference.

Po nakupu in uporabi prvega noža, ki vas bo navdušil boste z zanimanjem začeli odkrivati ostale japonske nože, ki so primerni za zelenjavo, ribe, meso, steake in suši. Hrana se ob rezanju z japonskimi noži tako bistveno manj poškoduje in zadrži večino svoje sočnosti, kar vse bo obogatilo pripravo in sam okus hrane. Rezanje mesa ali ribe postane enostavnejše, rezi so čisti in gladki, zato boste ob pripravi hrane zagotovo uživali.

Začinite svoje kuharske dogodivščine z japonskim nožem!