Zakaj izbrati japonski nož?
Japonski noži imajo za seboj več tisoč let zgodovine kovaštva in kakovostne izdelave. Zanje sta značilni visoka trdota rezila in ročna izdelava. Izdelovanje kuhinjskih nožev je ena od tradicionalnih obrti na Japonskem, ki se je razvila iz izdelave mečev. Usposabljanje za izdelavo nožev traja več let, znanje pa se na Japonskem prenaša iz roda v rod.

Japonska kultura je kombinacija sodobnih in tradicionalnih elementov ter je polna elegance in lahkotnosti. Hrana in odnos do priprave hrane sta na Japonskem izjemnega pomena. Japonski noži se ponašajo z neverjetno ostrino, njihove lastnosti pa jih postavljajo ob bok najboljšim nožem na trgu. Priljubljeni so po celem svetu, uporabljajo pa jih mnogi svetovno znani kuharji.

Za izbiro primernega japonskega noža (ali več njih) resda potrebujete čas, vendar se vam bo to obrestovalo, saj boste hrano z japonskimi noži pripravljali še rajši kot prej.

Pisanje tega vodnika nas je spomnilo na pomen hrane v našem življenju. Pomembne dosežke in dogodke pogosto zaznamujemo s praznovanji, ki jih popestrimo s hrano. Pri pogostitvi je zelo pomembna priprava hrane in zagotavljamo vam, da boste pri kuhanju z japonskimi noži uživali.

Kateri nož izbrati?
Raznolika ponudba japonskih nožev je povezana s kulturo japonske hrane. V japonski kulinariki je močan poudarek na estetiki, zato je bil vsak nož razvit za poseben namen. Velikost noža je prilagojena velikosti živil, prav tako pa se razlikujejo glede na ostrino rezila. Pri izbiri noža se je treba vprašati, za kakšen namen potrebujete nož oz. z drugimi besedami – kaj boste z njim rezali.

  • Bunka: Kulinarična kultura je v japonskih domovih izrednega pomena in nož Bunka je bil razvit prav s to miselnostjo. Njegovo ime poudarja vsestranskost uporabe. Velja za večnamenski nož, ki je namenjen rezanju in sekljanju živil, kot so meso, ribe, zelenjava in zelišča.
  • Nož Deba je tradicionalni japonski kuhinjski nož, ki ga uporabljamo za ribe. Najbolje se obnese pri delu s celimi ribami, rezanju ribjih kosti in obglavljanju rib. Njegova znatna teža in kot britev oster rob rezila vam omogočata, da izvedete močne in čiste reze tudi skozi najtežje dele rib, kot je glava.
  • Gyuto: Če vas zanima svet japonskih nožev, je za začetek najboljše izbrati nož Gyuto. Kot japonski ekvivalent zahodnega kuharskega noža bo zlahka drsel skozi meso, ribe, zelenjavo, sadje in tudi zelišča. To je nož, ki ga lahko uporabljate vsak dan namesto specializiranega noža, ki ga pogosto zanemarimo.
  • Kiritsuke je nož z dolgim rezilom in ga je najbolje uporabiti za rezanje zelenjave, surovih rib, piščanca ali zelišč. Njegovo dolgo in ravno rezilo, raven rob in nagnjena konica dajejo Kiritsukeju značilno obliko meča.
  • Nož Nakiri je zasnovan posebej za rezanje zelenjave. Rezilo je skoraj popolnoma ravno brez krivulje, kar omogoča ravne čiste reze skozi zelenjavo. Nož Nakiri ima dvojno rezilo, kar pomeni, da je rezilo na obeh straneh. S tem dosežemo uravnotežen in natančen rez.
  • Petty je japonski kuhinjski nož v zahodnem slogu, ki ga je najbolje uporabiti za piščanca, ribe, zelišča in zelenjavo. Prav tako je uporaben za rezanje, sekljanje, lupljenje in obrezovanje raznovrstnega manjšega sadja, mesa ter izvajanje natančnih rezov.
  • Santoku (kar pomeni »tri vrline«) je še en tradicionalni japonski nož, ki ga najdemo v večini japonskih domov. Tri vrline se nanašajo na rezanje zelenjave, mesa ali rib z različnimi tehnikami rezanja (rezanje, rezanje na kocke ali sekljanje).
  • Sujihki (Slicer): Dolgo, ozko in elegantno rezilo je primerno za rezanje mišic (kit) in maščobe z mesa. Namenjen je finemu rezanju mesa ali rib brez kosti, filiranju in odstranjevanju kože. Dolgo rezilo omogoča rezanje mesa ali rib z enim samim potegom, od pete do konice.
  • Nož Usuba je idealen za rezanje živil, kot so zelenjava in sadje, ki se postrežejo surova. Tanko in ostro rezilo namreč zagotavlja rezane površine z zelo malo poškodbami celic, kar zmanjša razbarvanje in spremembo okusa, ki sta pogosto posledica oksidacije.
  • Yanagiba (Sashimi) je popoln za pripravo sušija, ribjega carpaccia in drugih jedi iz nežnih sestavin. Dolga, ozka in trda konica omogoča visoko natančnost, preciznost in enostavno čisto zarezo z nožem.

Pri izbiri nožev vam svetujemo, da si na naši spletni strani preberete podrobnejše opise posameznih nožev, ki vam bodo v pomoč pri izbiri.

Zakaj je japonski nož boljši?
Skrivnost japonskega noža je v kovanem rezilu iz trdega jekla, ki je hkrati tudi tanko, kar omogoča večjo vzdržljivost. Tradicionalni japonski nož je nož z rezilom na eni strani, kar mu omogoča neverjetno ostrino pri pripravi hrane, rezanje z njim pa omogoča minimalno poškodbo teksture živila. Japonski noži se ponašajo tudi z izjemno lahkostjo, kar uporabniku zagotavlja lažjo uporabo in prenašanje noža.

Tudi ročaji japonskih nožev so običajno zelo lahki, kar ravnotežje noža premakne proti konici rezila. To omogoča lažje in natančnejše upravljanje noža.