BRUŠENJE JAPONSKIH NOŽEV

Z uporabo vsak nož prej ko slej postane top in rezilo ni več tako ostro, kot je bilo. Izguba ostrine rezila je prepogosto posledica nepravilne uporabe in shranjevanja.

Za brušenje noža je klasični japonski brus še vedno najboljša rešitev. Na srečo nabrusimo sami doma, vendar pri tem ne uporabljajte električnih naprav. Z uporabo brusilnega kamna bo vaš nož dlje časa ohranil oster rob.

S topim nožem ne morete biti učinkoviti in narediti čistih rezov. Japonski noži običajno zahtevajo pogostejše ostrenje kot noži, ki smo jih vajeni. Na Japonskem ne uporabljajo električnega brusilnika nožev, ampak poseben kamen za ostrenje nožev, imenovan brus ali vodni kamen. Če želite naostriti svoj japonski nož, lahko to storite doma z brusilnim kamnom. Del vzdrževanja japonskega noža je pogosto ostrenje, tudi ko je nož še precej oster. Konec koncev je rezilo, ostro kot britev, ključ do učinkovitega sekanja in rezanja.

Postopek brušenja japonskega noža je daljši, vendar daje neverjetne rezultate in oster rob. Za brušenje vedno uporabljajte vodni kamen, ki je pravokoten kos kamna, namenjen posebej za to. Brušenje s kamni je namreč idealna metoda za zagotavljanje gladkih in ostrih robov.

V nadaljevanju lahko preberete podroben opis pravilnega brušenja japonskih nožev.

Prvi korak

Prvi korak ostrenja je priprava vašega kamna. Upoštevajte, da se po pogosti uporabi keramični in sintetični brusi začnejo obrabljati. Ker so kamni občutljivi, jih nikoli ne smete preveč namočiti. Ustreznost namakanja je odvisna od vrste. Brusne kamne srednje in grobe zrnatosti morate namakati v vodi približno 10 do 15 minut, preden jih uporabite za ostrenje nožev. Drobnih kamnov ne smete namakati v vodi, ker lahko počijo. Fine kamne med brušenjem poškropite z malo vode. Če imate dvostranski brus s kombinacijo finega in srednjega zrna, v vodo namočite samo del kamna srednje zrnatosti.

Predolgo namakanje kamna bo poslabšalo njegovo kakovost in otežilo brušenje. Po ostrenju kamen obrišite in pustite, da se posuši na zraku. Kamen shranite v suho brisačo. Če vlažen kamen položite v kartonasto škatlo, se lahko pojavi plesen, ki oslabi kamen.

Drugi korak

Brusilni kamen postavite na nekaj trdnega, na primer na večjo kamnito oz. trdno podlago, in ga držite na mestu. Postavite ga lahko tudi na vlažno kuhinjsko brisačo na mizi. Pomembno je, da ga stabilizirate, medtem ko brusite nože.

Tretji korak

Nož morate držati tako, da je kazalec naslonjen na hrbtenico noža. Palec mora biti na ravnem delu, ostali trije prsti pa naj trdno primejo ročaj. Brusiti začnite pri konici noža. Uporabite dva ali tri prste na levi roki in pritisnite rob rezila ob kamen.

Četrti korak

Rezilo morate postaviti pravokotno na kamen in se prepričati, da leži popolnoma ravno. Nato s kazalcem in sredincem rezilo nežno pritisnite na kamen. Rob rezila morate enakomerno pritiskati ob kamen. Rezilo drsite po kamnu približno 10 minut.

Peti korak

Če imate nož z rezilom na obeh straneh, ga obrnite in ponovite postopek.

Ko končamo postopek brušenja lahko ostrino in stanje rezila preizkusimo s papirjem. Rezilo mora brez težav razrezati papir, ne da bi se ujelo, temveč ga enakomerno razreže.

Ko pridobimo nazaj ostrino noža, smo pripravljeni na nova kuharska doživetja. Japonski tradicionalni noži so znani po svojih izjemno ostrih in močnih rezilih, ta ostrina pa jih loči od nožev, ki smo jih uporabljali do sedaj. Ker nož po nekaj uporabah izgubi svojo ostrino, jih morate ponovno naostriti, da lahko zadovoljno pripravljate hrano.

Začinite svoje kuharske dogodivščine z japonskim nožem!