VZDRŽEVANJE IN UPORABA JAPONSKIH NOŽEV

Če bomo neprimerno skrbeli za nož, bo le-ta bistveno prej izgubil svoj namen in ostrino rezila. Pravilna uporaba in vzdrževanje japonskega noža podaljšata njegovo življenjsko dobo in s tem omogočata tudi boljša uporabo.

Kot za vsak nož je tudi za japonski nož pomembno, da ga uporabljamo le za to, čemur je namenjen, saj uporaba enega noža za rezanje vseh sestavin ne bo prinesla dolgotrajnega zadovoljstva pri pripravi hrane.

Za japonske nože je najboljše ročno pomivanje in sušenje. Preprosto uporabite mehko gobo, nekaj mila in toplo vodo. Če nož položite v pomivalni stroj, obstaja možnost, da se bo poškodovalo rezilo, ročaj ali rob noža , pojavi pa se lahko tudi rja. Za brisanje uporabite brisačo, ki jo uporabite tudi za hitro brisanje vlage z noža, ko pripravljate hrano. Po uporabi vlažnega noža ne pustite v kuhinjskem koritu. Pomembno je, da japonskega noža ne uporabljate za rezanje trde kosti ali trde površine, saj boste s tem poškodovali rezilo. Pri uporabi noža je ključna tudi pravilna podlaga, kot je plastična ali lesena deska. Izogibajte se rezanju na deskah iz trdih materialov, kot so bambus, granit, nerjaveče jeklo, trda plastika ali steklo, saj lahko poškodujejo rob vašega noža. Prav tako je pomembno, da vsak nož uporabljate le za to, čemur je namenjen, npr. z nožem za zelenjavo ne morete rezati kosa govedine ali kosti in obratno.

Po čiščenju in sušenju noža je pomembno, da nož pravilno shranite, in sicer v lesen ovitek namenjen za zaščito ali usnjeno zaščitno ovojnico za nož, da zaščitite rezilo. Pomembno je tudi, da nož med shranjevanjem ne pride v stik z drugimi kuhinjskimi pripomočki.

Če je nož izdelan iz trdnega materiala, bo z nepravilno uporabo postal tudi lomljiv. Če bomo takšen nož nepravilno uporabljali in z njim rezali trde stvari, kot so kosti, odpirali konzerve ali rezali žice, obstaja velika verjetnost, da bomo rezilo poškodovali (odkrušeno rezilo ali odlom dela rezila).

Z uporabo pa vsak nož prej ko slej postane top in rezilo ni več tako ostro, kot je bilo. Izguba ostrine rezila je prepogosto posledica nepravilne uporabe in shranjevanja. Več o brušenju noža si lahko preberete tudi na naši spletni strani.

Začinite svoje kuharske dogodivščine z japonskim nožem!