10 razlogov, zakaj kupiti japonski nož

  1. Za japonsko kulturo velja, da vse, kar naredijo, naredijo popolno, in tako tudi njihovi noži niso nič drugačni. Nenehno stremijo k temu, da njihovi noži izgledajo in veljajo za najboljše na svetu.

  2. Zasledovanje natančnosti in popolnosti se nikoli ne konča. Japonski noži so že dolgo na trgu in se nenehno izboljšujejo.

  3. Japonski noži so narejeni za posebne namene, saj za vsako vrsto hrane obstaja poseben nož. Za pripravo ribe uporabljajo drugačen nož kot za pripravo zelenjave ali mesa. Vse to pa z namenom, da sta priprava in zadovoljstvo ob tem še na višjem nivoju.

  4. Japonski noži poleg izjemne kvalitete predstavljajo tudi estetsko lepoto videza. S svojim ročajem, robom rezila, jekla in same embalaže, v kateri shranjujemo nož, predstavlja skupaj celoto lepote.

  5. Sam japonski nož ima za seboj zgodovino, ki sega v 16. stoletje, (preberite začetek nastajanja kuhinjskih nožev), izhaja pa iz mečev. Lokalni kovači so se preusmerili v izdelavo nožev. Ti ljudje se skupaj trudijo narediti najboljše nože na svetu.

  6. Večina japonskih nožev ima večjo vsebnost ogljika v jedru rezila. To vodi do tršega roba rezila. S tem pa vsebnost ogljika naredi veliko razliko pri rezanju in pripravi hrane.

  7. Japonci imajo radi lahke nože, ki se hitro gibljejo. Glavna razlika med noži, ki jih poznamo, tj. zahodnimi noži, in japonskimi noži je v resnici v ročaju. Večina japonskih nožev je v bistvu jekleni podaljšek ročaja in je skrit z ročajem. Za zahodne nože se hrbtenica noža nadaljuje v sam ročaj. Ta razlika v konstrukciji ročaja pomeni veliko razliko v teži noža, ko ga držite in z njim drsite skozi hrano. Japonski nož je veliko lažji kot zahodni noži.

  8. Ostrina noža je najpomembnejša sposobnost noža za rezanje. Japonski mojstri so veliko truda vložili v to, da bi bili njihovi noži najbolj ostri na svetu. Njihova ostrina izhaja, kot že rečeno, iz več ogljika v jeklu (preberite več o jeklu japonskih nožev).

  9. Njihovo enojno rezilo predstavlja dvakrat boljšo ostrino. Njihova lahkost je izjemna in vsi našteti razlogi vplivajo na kvaliteto japonskih nožev.

  10. Zaradi njihove ostrine je živilo, ki ga režemo in pripravljamo z japonskimi noži, minimalno poškodovano. Nož je tako oster, da zdrsi skozi sadje, zelenjavo, meso ali ribo z enim samim potegom in tako je tudi hrana, ki jo pripravljamo, minimalno poškodovana in v sebi zadrži vse sestavine in sočnost, ki so bistvene za okusnejšo hrano. Njihova edinstvenost tako vizualno kot v uporabnosti vas bo vedno znova navdušila.

Začinite svoje kuharske dogodivščine z japonskim nožem!