Fugu - Japonska specialiteta

JEDI FUGU

Najbolj prepoznavne jedi iz fugu ribe in kako so nastale.

Fugu Sashimi - znan tudi kot »fugusashi« ali »tessa« je fugu sashimi eden najpogostejših načinov priprave japonske pufferfish. Za pripravo jedi je meso ribe fugu narezano tanko kot papir, skoraj do prozornosti, kar je veliko tanjše od drugih sort ribjega sashimija, rezine pa so elegantno razporejene v krogu.

Tecchiri je japonski vroči lonec, ki uporablja fugu kot značilno sestavino. Tecchiri nabe vključuje koščke bogatega mesa fugu poleg tofuja, gob in druge zelenjave, kuhane v dashiju in postrežene s ponzu.

Fugu Shirako je poslastica za oboževalce, za novince pa predstavlja enega bolj zahtevnih načinov uživanja ribe fugu. Shirako je japonski izraz za blage, moške ribje genitalije. Fugu shirako je cenjen zaradi izjemne kremnosti in nežnega okusa.

Fugu Karaage - najbolj znana oblika japonske karaageje je najverjetneje tori (piščančja) karaža, pri kateri so kosi piščanca marinirani v sakeju, sojini omaki, soli, česnu in ingverju, nato pa obloženi v mešanico moke in krompirjevega škroba ter globoko ocvrti do zlato rjave barve. Vendar pa je ta tehnika priprave tudi priljubljen način kuhanja rib. Fugu karaža je bogata z okusom, z mehkim, rahlo gumijastim središčem in izsušeno zunanjo skorjo. Globoko ocvrti morseli običajno pridejo postreženi s kančkom limone in soli. Za razliko od nekaterih jedi fugu je to enostaven uvod v fugu za začetnike.

Sumibiyaki Fugu - fugu na ognjenem žaru je prežet z dimljenim okusom oglja, hkrati pa ohranja sočnost mesa.

Fugu no Tataki je japonska tehnika kuhanja, pri kateri je kos mesa ali ribe pečen na žaru, da se popeče od zunaj, medtem ko je notranjost surova. Nato se nareže na velike debele rezine in postreže z različnimi sestavinami. Fugu tataki se najpogosteje postreže z limeto, sudachijem, myogo (japonski ingver) in ponzu (citrusno začinjena sojina omaka).

Fugu Ojiya - ime različnih zosui ali japonske riževe kaše s fugu kot glavno sestavino je priljubljen način za konec japonskega obroka vročega lonca. Gre za izjemno okusno in hranljivo jed, priljubljeno pozimi.

Fugu Shabu Shabu - fugu se uporablja v shabu shabu podobno kot druge sestavine – kosi fugu se posušijo skozi lonec vrele vode ali dashija, dokler jih ne skuhamo, nato pa jih namočimo v ponzu ali sezamovo omako. Shabu shabu je še ena priljubljena vrsta japonskega vročega lonca.

Fugu skin morda ne zveni kot samostojna jed, v kulturi, ki tradicionalno vrednoti minimiziranje živilskih odpadkov, pa je običajno, da se pripravijo vsi deli živali na način, ki poudarijo njihov okus. Kožo fugu lahko postrežejo surovo kot sashimi, narezano in prekuhano ter postreženo s ponzu, na žaru ali globoko ocvrto. Koža fugu vsebuje visoke ravni kolagena, beljakovin, ki izboljšujejo videz kože, elastičnost in mladostnost, zaradi česar je še posebej priljubljena pri ženskah.