DEJSTVA O SUŠIJU

Suši je imel svoj izvor zunaj Japonske. čeprav je suši danes v celoti povezan z japonsko kulturo, naj bi se pravi navdih za suši začel v jugovzhodni Aziji. Narezushi, znan kot fermentacijska riba, zavita v kisli riž, naj bi izviral iz območja reke Mekong, preden se je nato razširil na Kitajsko in kasneje na Japonsko.

Ženske v poklicu suši kuharja so redke. Ženske so bile v preteklosti izključene iz izdelave sušija, ker naj bi njihova višja telesna temperatura in parfum lahko uničila svež okus in kakovost rib. Danes so stvari drugačne.

Japonski noži, ki se uporabljajo pri pripravi suši jedi, naj bi se na eni strani nabrusili, medtem ko je druga stran rezila ravna, kar posledično ustvari lepši rob, primeren za rezanje rib.

Najdražji suši naj bi stal tudi 2.000 dolarjev, gre za petdelni set, zavit v 24-karatni zlati list in okrašen s pravimi diamanti.

Suši se je tradicionalno jedel z rokami, ne pa s palčkami.

Suši je bil nekoč poceni hitra hrana. Za razliko od danes, ko se suši pogosto pojavlja v imenitnih restavracijah, je bil suši prvotno poceni, hiter prigrizek, ki se je jedel z rokami.

Suši se pogosto postreže s surovimi morskimi sadeži, vendar pa sodobni mojstri namesto rib in morskih sadežev uporabljajo za glavno sestavino tudi zelenjavo.