Gyuto – vsestranski oz. kuharjev nož

Če vas zanima svet japonskih nožev, je za začetek najboljše izbrati nož Gyuto. Kot japonski ekvivalent zahodnega kuharskega noža bo zlahka drsel skozi meso, ribe, zelenjavo, sadje in tudi zelišča. To je nož, ki ga lahko uporabljate vsak dan namesto specializiranega noža, ki ga pogosto zanemarimo.

Kot kuharjev nož je bil Gyuto prvotno zasnovan za rezanje in dekoriranje, velikih kosov govedine, kar je razvidno iz njegovega imena, ki v dobesednem prevodu pomeni kravje rezilo. Dandanes je Gyuto enakovreden zahodnemu kuharskemu nožu, njegova uporaba je vsestranska. Je japonska različica klasičnega francoskega in nemškega kuharskega noža, ki ga lahko uporabljate za rezanje in sekljanje katerega koli živila. Če iščete nož za začetek učenja, priporočamo nož Gyuto in/ali Santoku. Pogosto se ga priporoča kot kompaktnejšo japonsko alternativo klasičnemu zahodnemu kuharskemu nožu.

Gyuto je običajno opremljen z dolgim rezilom, ki je na voljo v več dolžinah. Njegovo dvojno rezilo je tanjše, lažje in ima ostrejši rob kot zahodni kuharski nož.

Gyuto je s svojimi funkcionalnostmi primeren tako za začetnike kot profesionalne kuharje.