Bunka – večnamenski nož za rezanje in sekljanje živil, kot so meso, ribe, zelenjava in zelišča.

Kulinarična kultura je v japonskih domovih izrednega pomena in nož Bunka je bil razvit prav s to miselnostjo. Njegovo ime poudarja vsestranskost uporabe. Velja za večnamenski nož, ki je namenjen rezanju in sekljanju živil, kot so meso, ribe, zelenjava in zelišča.

Ostro in tanko rezilo v kombinaciji z ravnim rezilnim robom je idealno orodje za izvajanje hitrih, čistih rezov v gibanju navzgor in navzdol ali pri uporabi pipe-cuta ali push-cuta. Z Bunko boste meso, morske sadeže, sir, sadje in zelenjavo z lahkoto rezali na tanke rezine. Je idealno orodje za izvajanje občutljivih in natančnih rezov, široka rezila pa so hkrati priročna za pobiranje hrane z deske za rezanje.

Bunka je dvojni rezilni nož, kar pomeni, da ima rezilo na obeh straneh. Ker je nož Bunka običajno krajši v primerjavi z nožem zahodnega kuharja, je precej lažji in enostavnejši za uporabo. Bunka skupaj z Gyutom in Santokujem pogosto predstavlja elegantno alternativo klasičnemu nožu zahodnega kuharja.

V primerjavi z nožem zahodnega kuharja je Bunka krajša, lažja, tanjša in izdelana iz tršega jekla, da dlje obdrži svoj oster rob.